Вечно влюбени във виното: Трифон Зарезан и вкусът на родното

Февруари е месецът, в който влюбените разменят обещания, а лозарите – резитби.

Докато светът се оцветява в розово за Св. Валентин, ние предпочитаме рубинените нюанси на виното и отблясъците му, произлезли от българските лозя. Трифон Зарезан е празникът, който ни напомня, че истинската любов понякога мирише на земя, има ферментирал вкус и зрее с времето. Трифон Зарезан не е единственo ден в календара – той е символ на цикъла на природата и труда, който превръща лозовите насаждения в бутилки с изкуство. Според традицията това е моментът, когато лозарите излизат на полето, за да зарежат лозите – ритуал, който не само подготвя лозата за новия сезон, но и прогонва злите сили, за да донесе богата реколта. От дълбока древност виното е възприемано за мост между хората, празниците и природата. Тази година празнуваме виното не само като партньор за масата, но и като герой в живота. Нека всяка глътка е среща с автентичния вкус на България. Защото любовта към виното не се обяснява – тя се усеща. Представяме ти три български изби и някои от любимите ни техни червени, бели и розе проявления.

ROSE, LEVENT

Нежно, ефирно, хармонично. Това са трите думи, които изплуват в съзнанието, след като веднъж опиташ розето от пино ноар (80%) и каберне фран (20%) на изба Levent, разположена в уникалното военно съоръжение Левент табия в Русе. Избата произвежда малки партиди висококачествени вина, продължавайки традициите на успешните винари от региона. Оцени ги подобаващо с розето, което отлично съчетава елегантност с характер.

ENIRA WHITE, BESSA VALLEY

Ще си позволим да изпреварим малко настоящия сезон просто защото белият купаж на Bessa Valley тотално заслужава да бъде налят, помирисан, дегустиран и да ни размечтае директно за пролетта, чието деликатно присъствие съвсем скоро ще усетим всички във въздуха. Enira White е резултат от три емблематични френски сорта (марсан, русан и вионие), отглеждани върху благодатните български почви на Тракийската низина. Тук букетът е богат и многопластов – круша, кайсия, дюля, пъпеш и лайм гъделичкат свежо носа, тялото е меко, а финалът плодов и дълъг.

DUO BY ENIRA

История за баланс, страст и майсторство се срещат в този червен авантюристичен купаж от мерло и сира. Слънцето, почвите и традициите работят заедно, за да може накрая да се роди хармонично вино – едновременно запомнящо се и лесно за обичане. Мерлото внася мекота и кадифена текстура, с нотки на червени плодове, докато сирата добавя пикантност, тъмни горски плодове и фини землисти тонове.

CHARDONNAY, ZAARA ESTATE 

Zaara Estate сякаш са се протегнали, за да уловят слънчевите лъчи и да ги претворят в това класическо и толкова вкусно шардоне – елегантно, свежо и с отличителен характер. Цитруси, зрели праскови и прясно масло се надпреварват за вниманието ти. Вкусът е свеж, леко ядков. Средно заобленото тяло завършва с приятна киселинност и ананасови нотки. Шардоне, създадено за да му се наслаждаваш с лежерен маниер в хубава компания.

SYRAH, ZAARA ESTATE

 

Тракия, затворена в бутилка – топла, щедра и изпълнена с живот. Сирата на Zaara Estate е българско вино, което разказва за своя тероар чрез красивия си рубинен цвят, преплетени аромати на зрели сини сливи, кафе и шоколад. На небцето се усеща кадифено, плътно и обло, с траен и запомнящ се пиперлив финал.

Имате ли навършени 18 години?

Не Да

Недостъпно съдържание. Необходимо е да имате навършени 18 години.