Но ако не можем да контролираме прогнозата, поне можем да избираме правилната бутилка вино, която да върви в унисон с времето навън и вътре в нас. А тя е най-доброто лекарство срещу October Blues. Забрави чая засега, есента говори най-добре на езика на червеното вино. Ето пет вина, които ще ти помогнат да смениш меланхолията с настроение и разговори.
 Пино ноар е като човекът в компанията, който никога не повишава тон, но всички го слушат с внимание. Леко, фино, със сочни червени плодове и балансиран вкусен финал - идеално за дълги вечери, когато не искаш тежест, а интелигентна компания в чаша. Предложението на Patriarche e френско въплъщение на лекотата в червеното. Ярки аромати на ягода, малина и леко землисти нотки, които носят усещане за гора след дъжд.
Пино ноар е като човекът в компанията, който никога не повишава тон, но всички го слушат с внимание. Леко, фино, със сочни червени плодове и балансиран вкусен финал - идеално за дълги вечери, когато не искаш тежест, а интелигентна компания в чаша. Предложението на Patriarche e френско въплъщение на лекотата в червеното. Ярки аромати на ягода, малина и леко землисти нотки, които носят усещане за гора след дъжд.
С какво да го съчетаеш: идеално за печена сьомга, гъби на скара или дори пица Маргарита. Ако искаш нещо семпло - сирене бри и малко сушени плодове вършат чудеса.
 Плавно, меко, с нотки на слива и череша, това е бутилката, която прави всяка мрачна вечер по-лесна за харесване (и за преглъщане). Мерлото е може би най-демократичното вино - харесва се от всички, без излишна поза. Patriarche бутилката носи класическите сливови и черешови аромати, подплатени от меки танини и кадифено тяло. Финалът е топъл и щедър, точно какъвто искаме да е октомври.
Плавно, меко, с нотки на слива и череша, това е бутилката, която прави всяка мрачна вечер по-лесна за харесване (и за преглъщане). Мерлото е може би най-демократичното вино - харесва се от всички, без излишна поза. Patriarche бутилката носи класическите сливови и черешови аромати, подплатени от меки танини и кадифено тяло. Финалът е топъл и щедър, точно какъвто искаме да е октомври.
 С какво да го съчетаеш: лазаня, мусака или паста с доматен сос. Това е вино за comfort food, което стопля и най-замръзналите кътчета на душата.
 Сирата е като онази приятелка, която винаги изглежда прекалено елегантна за събирането, но в крайна сметка е душата на вечерта. Сирата на българската изба Zaara Estate е плътна, но не натрапчива - със сливи, кафе и щипка подправки. Балансирана и изразителна, но без да е претенциозна - носи топлина и уют, без излишна тежест.
Сирата е като онази приятелка, която винаги изглежда прекалено елегантна за събирането, но в крайна сметка е душата на вечерта. Сирата на българската изба Zaara Estate е плътна, но не натрапчива - със сливи, кафе и щипка подправки. Балансирана и изразителна, но без да е претенциозна - носи топлина и уют, без излишна тежест.
С какво да го съчетаеш: агнешки котлети, телешки стек или зрели твърди сирена. Но и купа с ароматни печени зеленчуци ще се впише прекрасно. Есента просто звучи по-добре, когато е поднесена в чаша сира.
 Макар и френски сорт, кармéнерът е винената емблема на Чили. Bicicleta е сочен и пикантен - черни плодове, червен пипер, щипка тютюн и какао. Тялото е средно, с приятно балансирани киселини и кадифени танини, които не натежават. Това е вино, което носи енергия и ритъм, точно като хубав разговор в края на дълъг ден.
Макар и френски сорт, кармéнерът е винената емблема на Чили. Bicicleta е сочен и пикантен - черни плодове, червен пипер, щипка тютюн и какао. Тялото е средно, с приятно балансирани киселини и кадифени танини, които не натежават. Това е вино, което носи енергия и ритъм, точно като хубав разговор в края на дълъг ден.
 С какво да го съчетаеш: перфектно за бургер с карамелизиран лук, чили кон карне или печено пиле с подправки. Смело вино за смели комбинации.

Кабернето е класиката, която не остарява - черни плодове, касис, леко опушено усещане. Enira знаят как да го направят впечатляващо. Дълбок рубинен цвят, аромати на касис, къпина и леки опушени нотки. Тялото е плътно, танините - структурирани, а финалът - дълъг и хармоничен. Това е вино за моменти, когато искаш усещането за „класика в жанра“.
 С какво да го съчетаеш: стек с розова среда, печено телешко или просто хубаво сирене чедър.
За още винени предложения последвай wine.goguide.bg.