5 мита за червеното вино, които е време да пуснем по канала

Червеното вино често страда от погрешна репутация

– че е тежко, зимно, строго и задължително трябва да върви с нещо мазно и месно. Истината обаче е доста по-освежаваща. Особено ако знаеш какво (и кога) да си налееш. Разбиваме 5 от най-разпространените митове за червеното вино и ти предлагаме 5 страхотни леки червени за лятото, които ще променят начина, по който гледаш на топлите месеци и пълната чаша.

Мит 1: червеното не се при през лятото

Пие се и още как. Просто трябва да е в лекия спектър – сочни, плодови вина с ниски танини и малко по-нисък алкохолен градус. А и няма никакъв проблем да го охладиш леко. При 14–16 °C червеното е перфектно дори за градински следобед. Не го слагай във фризера, но и не го оставяй да се „вари“ на 25 °C.

Мит 2: червеното е винаги по-сериозно от бялото

Съществуват леки и игриви червени, които веднага те предразполагат да мислиш за море и вечно слънце. Сортове като гаме, пино ноар, барбера или автохтонни, ако знаеш къде да ги търсиш, са всичко друго, но не и тежки.

Мит 3: червеното вино задължително се пие със стек

По-леките червени вина се съчетават отлично с риба на скара, пикантни ястия, лека паста, дори салата с прошуто или червен плод. Просто не избирай тежки танинови вина – нека са свежи, пивки и плодови.

Мит 4: червеното трябва да отлежава

Това важи за една определена група вина. Но има много такива, които са създадени, за да се пият сега, охладени, споделени, без задръжки и очаквания.

Мит 5: само бялото и розето са за партита и събирания с компания

Ако никога не си се озовавал на градско (или градинско) соаре с леко охладена бутилка готин пино ноар, не си живял. Летните червени са парти материал, особено когато музиката е жива, а компанията е добра.

5 червени бутилки, които да търсиш това лято (без значение на клишетата):

CONO SUR BICICLETA PINOT NOIR (ЧИЛИ)

Класика в стила на леките летни червени. Сочно и фино – червени плодове, череша, малина и ягода, подсилени от леки опушени нотки. Идеално за леко охлаждане. Пие се с всичко!

ENIRA MERLOT (БЪЛГАРИЯ)

Наситен гранатово червен цвят и благороден нос с нотки на сочни плодове, сухи билки и сладки подправки. Средно и гладко тяло с фини танини и елегантен финал. Няма нищо по-класическо от чаша леко охладено универсално мерло в компанията на пица “Маргарита” например.

CASA ROJO ENEMIGO MIO (ИСПАНИЯ)

100% от сорт гарнача – известна със своята сочност. Enemigo Mio се отличава със своите плодови и флорални нотки, дълъг финал, изненадващи киселини и сладки танини. Идеално е за топлите месеци, особено в компанията на някоя BBQ прохладна вечер.

ZAARA ESTATE SYRAH (БЪЛГАРИЯ)

Вероятно е препоръката за сира да предизвика повдигане на нечии вежди, които категорично свързват един от най-благородните червени сортове с есента и зимата. От сира се произвеждат толкова прекрасни вина, че би било грехота да не се посяга към тях през половината година… Българската сира на Zaara Estate е сред фаворитите ни със своите пищни аромати на сини сливи, кафе и шоколад – охлади го леко и само гледай как лятото автоматично ще ти се стори по- романтично от обикновено.

ZAARA ESTATE CAUZA CARMÉNÈRE & MERLOT & CABERNET SAUVIGNON (БЪЛГАРИЯ)

Тук сме по-смели. Тези три сорта обикновено попадат в тежката категория на червените вина, но в този случай имаме отличен мек купаж с ненатрапчиво и балансирано тяло, който можеш да сервираш леко охладен и да изненадаш винените сноби. За още отлични вина посети wine. goguide.bg и направи своя избор.

Имате ли навършени 18 години?

Не Да

Недостъпно съдържание. Необходимо е да имате навършени 18 години.