Разбира се, подбрахме бутилките така, че най-много да подхождат на настоящия сезон, а това означава сухи вина със средна до висока киселинност и леко до средно тяло. Истинските ценители знаят, че правилната температура на виното е сред ключовите компоненти, за да бъде усетено както трябва. За пенливото оптималното охлаждане е 5 °C, а за белите – 6 °C.
Совиньон блан е флагман на Нова Зеландия, а успехът му се дължи предимно на разнообразния тероар на страната. Само си представи прохладния морски климат, съчетан с дълги слънчеви часове и разнообразни почви, осигуряващи идеалната среда за гроздето. Nau Mai означава „добре дошъл“ на езика на местното племе маори и е сред нашите новозеландски фаворити заради забележителния баланс между живи тропически вкусове и свежа киселинност, което го прави едновременно освежаващ и неусетно лесен за влюбване.
Съвсем вероятно е да свързваш Испания с нейните мощни и наситени червени вина. Испанците обаче доста ги бива и в правенето на пивки и сочни бели вина, точно като това 100-процентово вердехо, произвеждано от 30-годишни лозя. На нос то е елегантно, с появяващи се в началото балсамови и сортови аромати като копър и фенел, сено, окосена трева и анасон, които преминават към нотки на цитруси и бели плодове. Лятна атмосфера в чаша със столче.
Аплодисменти за българската изба и нейната инициатива за пример – всяка бутилка от лимитираната серия Cauza подпомага фондация „Очи на 4 лапи“ в отглеждането и обучението на кучета водачи. Нежен аромат на цъфнало прасковено дърво, разливащ се и върху небцето, където преминава в маслени тонове. Плътно и вкусно тяло завършва дълго с нотки на екзотични подправки... това е вино, което те кара да се размечтаеш за вечно синьо небе и безкрайно море.
Пенливото вино е в състояние да те омае така, както нито едно друго питие в света. Просекото е виното, което без всякакви угризения можем да отворим още на обяд (или малко преди това) и да кажем, че италианците така препоръчват да го правим. La Gioiosa се намира в сърцето на област Венето, където в Тревизо просекото е на пиедестал. DOC Treviso е непретенциозно, свежо, отлично за компания на горещото и лудо лято – абсолютният символ на dolce far niente.
С елегантни и ефирни нотки на фрезия, ягоди и нар и благо ухание на червени плодове това розе ще те отведе право в страната на просеко чудесата. Балончетата галят небцето с копринено усещане и интензивни аромати, а комбинацията между сортовете Пино Ноар и Глера придава още по-изтънчен профил, лесно разпознат от небцето.