Bubble Trouble: кое просеко да избереш, за да кажеш подобаващо довиждане на 2025-та година

Защото малките балончета понякога решават големите въпроси.

Изпращането на годината винаги идва с определена доза хаос, но изборът на просеко не трябва да бъде част от него. Тези пет бутилки покриват всички типове настроение - от „да започнем от рано!“ до „ето как ще останем будни в 3 сутринта на 31 декември”.

Il Fresco Prosecco Treviso Brut

Тревизо е сърцето на просекото, а тази бутилка е най-честният му представител. Изчистено, свежо, с аромати на зелена ябълка и млада круша. Без излишни усложнения, просто добро просеко, което върши перфектна работа, когато искаш да не му мислиш твърде много.

Кога да го отвориш: за големите събирания, където никой няма да обсъжда тероар, но всички ще оценят, че балончетата са на ниво.

С какво върви: чипс с морска сол, плато с прошуто, мариновани маслини.

Il Fresco Spumante Rosé Brut

Това пенливо розе на Villa Sandi е за хора, които не искат да се престарават, но и не искат да правят компромиси. Носи аромат на диви ягоди, малини и онзи леко свеж цитрусов намек, който прави розовите балончета хит в края на годината. Има енергия, има лекота, но не е сладникаво.

Кога да го отвориш: когато празникът се очертава по-лежерен - приятели, музика, разговори. То е социалното вино: отваряш го и изведнъж всички в компанията се чувстват на мястото си.

С какво върви: суши, тартове, салати с цитрус и морски дарове.

La Gioiosa Fragolino Rosso

Сладко, ягодово, леко игриво и абсолютно неподходящо за винени сноби… което го прави идеално за всички останали! Има вкус на съблазнителен десерт.

Кога да го отвориш: когато се появи човек с коментар от типа „аз много не пия“, или когато ти се иска нещо по-неангажиращо в безвремието след Коледа и преди Нова година.

С какво върви: шоколадови десерти, панакота, ягоди, или - честно - просто така.

La Gioiosa Prosecco Rosé Millesimato

Розе за винени ентусиасти, които обичат да показват стил, чрез нещата, които избират да пият и ядат. Millesimato означава, че виното е от грозде от една реколта - прецизно, чисто, обмислено. Носът е елегантен: фрезия, нар, дребни червени плодове.

Кога да го отвориш: когато вечерята е малко по-празнична от обичайното, но не формална. Или когато просто искаш бутилка, която изглежда толкова добре, колкото е и пивка.

С какво върви: тартар от риба тон, скариди, козе сирене с конфитюр от ягоди.

La Gioiosa Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Това е вариантът за хора, които разбират, че не всяко просеко е просто „просеко“. Произведено сред хълмовете на благороден Валдобядене - районът, който италианците пазят ревностно - виното е по-фино, по-структурирано и с по-сложен ароматен профил. Зряла ябълка, бели цветя, лека минералност. Прекрасен хармоничен финал.

Кога да го отвориш: когато искаш да направиш впечатление, но без непременно да тръгваш към шампанско територията. Подходящо е за изтънчени небца, за начало на вечеря или за някой, който трябва да бъде впечатлен по възможно най-деликатен начин.

С какво върви: стриди, брускети с рикота и лимон или нещо семпло и класическо като селекция твърди италиански сирена.

За още винени предложения последвай wine.goguide.bg.

Имате ли навършени 18 години?

Не Да

Недостъпно съдържание. Необходимо е да имате навършени 18 години.