Първа пролет: Вина с флорални нотки

Март е лекота, ново начало и свежест. Затова вдигаме наздравица за цветната страна на живота и вдъхваме уханието на пролетта, а докато някои се радват на кокичета и минзухари, ние предпочитаме цветя в чашата – под формата на вина с деликатни флорални нотки. Нежни, ефирни и достатъчно освежаващи, за да ни убедят, че зимният сън официално приключи.

Какво придава флоралните аромати във виното?

Флоралните нюанси виното дължи на специфични ароматни химични съединения, наречени терпени, които се срещат естествено в гроздето. Те са най-характерни за определени сортове като мускат, гевюрцтраминер, ризлинг, вионие и албариньо, но могат да се открият и в някои свежи розета или елегантни червени вина. В зависимост от сорта и региона тези аромати могат да варират от леки флорални нюанси на акация и лайка до по-интензивни ухания на рози, жасмин и портокалов цвят. Споделяме с теб нашите предложения за пет бели вина, които да подариш на сетивата си.

EL GORDO DEL CIRCO VERDEJO (ИСПАНИЯ)

Дръзко, живо и с ароматен профил, тук усещането е за флорална феерия – бели цветя и акация, преплетени с освежаващи цитрусови нотки. Зад тях се прокрадва фина билкова жилка – намек за прясно окосена трева и леко пикантен копър, които добавят допълнителна комплексност. Hands down – испанците разбират от вино!

HANS BAER GEWÜRZTRAMINER (ГЕРМАНИЯ)

Гевюрцтраминерът винаги е бил малко по-ексцентричен, но точно в това е чарът му – експлозия от аромати, пищност и характер. Този немски гевюрц разгръща върху небцето богати нотки на розови листенца, портокалов цвят и свежо личи, примесени с медени нюанси и фина пикантност. Завършекът е мек и объл, като леко топъл пролетен ветрец, който носи уханието на цъфнала градина.

HANS BAER RIESLING (ГЕРМАНИЯ)

Леко, живо, пивко – немският ризлинг има тази уникална способност да улавя свежестта на природата в бутилка и предложението от Hans Baer е тъкмо такова – сочни аромати на бели цветя, липов цвят и пролетни билки, преплетени с класическите за ризлинга нотки на зелена ябълка, цитрусова кора и сочна праскова. Минералността добавя допълнителен слой на комплексност, а стегнатата киселинност оставя финала дълъг, чист и супер освежаващ.

VILLA SANDI SAUVIGNON BLANC (ИТАЛИЯ)

Совиньон блан по природа е вино, което носи свежестта на първите топли дни, а тази интерпретация на Villa Sandi улавя в чашата цялата лекота и ароматна пищност на сезона. Нежни бели цветя, бъз и акация, които се преплитат със свежи нюанси на киви и зелена трева. Леката сладост балансира хрупкавата киселинност, създавайки усещане за разходка из пролетна градина след топъл дъжд.

ZAARA ESTATE VIOGNIER (БЪЛГАРИЯ)

Още с първото завъртане в чашата се разкриват пленителни флорални нотки – бели теменужки, акация и жасмин, които придават на виното елегантност и деликатност. След тях идва цъфнало прасковено дърво и медени нюанси, които допълват плътния, почти кадифен характер на вионието. Вкусът му е богат и същевременно балансиран, с добре интегрирана свежест и дълъг, копринен финал.

Как да съчетаеш флоралните вина с храна

Те са изключително универсални, но особено добре се комбинират със свежи, леки ястия:

Салати със сирена и ядки

Например козе сирене с мед и бадеми в комбинация с ризлинг или вердехо.

Морски дарове и суши

 

Свежестта на албариньо или совиньон блан подчертава фините вкусове на рибата.

Десерти с плодове и цветни сиропи

Ризлингът или мускатът са чудесен избор за тарт с кайсии или панакота с лавандула.

Азиатска кухня

Джинджифил, къри и кокосово мляко идеално допълват ароматните вина като гевюрцтраминер и вионие.

Имате ли навършени 18 години?

Не Да

Недостъпно съдържание. Необходимо е да имате навършени 18 години.