Март е лекота, ново начало и свежест. Затова вдигаме наздравица за цветната страна на живота и вдъхваме уханието на пролетта, а докато някои се радват на кокичета и минзухари, ние предпочитаме цветя в чашата – под формата на вина с деликатни флорални нотки. Нежни, ефирни и достатъчно освежаващи, за да ни убедят, че зимният сън официално приключи.
Флоралните нюанси виното дължи на специфични ароматни химични съединения, наречени терпени, които се срещат естествено в гроздето. Те са най-характерни за определени сортове като мускат, гевюрцтраминер, ризлинг, вионие и албариньо, но могат да се открият и в някои свежи розета или елегантни червени вина. В зависимост от сорта и региона тези аромати могат да варират от леки флорални нюанси на акация и лайка до по-интензивни ухания на рози, жасмин и портокалов цвят. Споделяме с теб нашите предложения за пет бели вина, които да подариш на сетивата си.
Дръзко, живо и с ароматен профил, тук усещането е за флорална феерия – бели цветя и акация, преплетени с освежаващи цитрусови нотки. Зад тях се прокрадва фина билкова жилка – намек за прясно окосена трева и леко пикантен копър, които добавят допълнителна комплексност. Hands down – испанците разбират от вино!
Гевюрцтраминерът винаги е бил малко по-ексцентричен, но точно в това е чарът му – експлозия от аромати, пищност и характер. Този немски гевюрц разгръща върху небцето богати нотки на розови листенца, портокалов цвят и свежо личи, примесени с медени нюанси и фина пикантност. Завършекът е мек и объл, като леко топъл пролетен ветрец, който носи уханието на цъфнала градина.
Леко, живо, пивко – немският ризлинг има тази уникална способност да улавя свежестта на природата в бутилка и предложението от Hans Baer е тъкмо такова – сочни аромати на бели цветя, липов цвят и пролетни билки, преплетени с класическите за ризлинга нотки на зелена ябълка, цитрусова кора и сочна праскова. Минералността добавя допълнителен слой на комплексност, а стегнатата киселинност оставя финала дълъг, чист и супер освежаващ.
Совиньон блан по природа е вино, което носи свежестта на първите топли дни, а тази интерпретация на Villa Sandi улавя в чашата цялата лекота и ароматна пищност на сезона. Нежни бели цветя, бъз и акация, които се преплитат със свежи нюанси на киви и зелена трева. Леката сладост балансира хрупкавата киселинност, създавайки усещане за разходка из пролетна градина след топъл дъжд.
Още с първото завъртане в чашата се разкриват пленителни флорални нотки – бели теменужки, акация и жасмин, които придават на виното елегантност и деликатност. След тях идва цъфнало прасковено дърво и медени нюанси, които допълват плътния, почти кадифен характер на вионието. Вкусът му е богат и същевременно балансиран, с добре интегрирана свежест и дълъг, копринен финал.
Те са изключително универсални, но особено добре се комбинират със свежи, леки ястия:
Например козе сирене с мед и бадеми в комбинация с ризлинг или вердехо.
Свежестта на албариньо или совиньон блан подчертава фините вкусове на рибата.
Ризлингът или мускатът са чудесен избор за тарт с кайсии или панакота с лавандула.
Джинджифил, къри и кокосово мляко идеално допълват ароматните вина като гевюрцтраминер и вионие.