Casa Rojo се появява през 2009 г. без собствена изба или лозе, само от искреното желание на двама влюбени един в друг и във виното мъж и жена да създадат собствен винен проект, който да отразява най-доброто от родната им Испания. В началото това е пътуващ енологичен проект, без ограничения и обременени семейни връзки, но със страстта и убеждението да бъде нова форма на свободно винопроизводство. Така основателите на Casa Rojo Хосе Луис Гомес и Лаура Муньос пътуват из цяла Испания, включително до най-затънтените кътчета на винопроизводство. Двамата създават различни вина в цялата страна с ендемични видове грозде и една цел – да покажат разнообразните профили на богатия испански тероар. След шест години трескава енологична дейност и постоянно учене двамата винени технолози се завръщат у дома на юг и с помощта на семейството (и банката) построяват изба Casa Rojo, засаждайки свои собствени лозя в уникалната Paraje de La Raja – долина, разположена между Сиера дел Карче и Сиера де ла Пила, в платото на регион Мурсия. Мурсия е известен със своите плажове и изобилие от плодове и е един от най-малките региони в Испания. Неговото значение в историята обаче е голямо – жизненоважен и ключов доставчик на земеделски продукти през вековете. В началото произвежданото вино там се ползва основно за придаване на плътност на вина от Аликанте и Валенсия, но впоследствие потенциалът му за повече е разпознат и днес флагман сортът на Мурсия – монастрел, играе важна роля в испанската винена реалност.
Към днешна дата Casa Rojo притежава 23 хектара насаждения с монастрел (мурведър), гарнача (гренаш) и сира, а сега от нас получаваш 5 препоръки, които да те запознаят с Casa Rojo по възможно най-приятния начин – като ги опиташ.
Един от най-популярните в света – процъфтява през последните години и ако дълго време беше доста скучно и изтъркано да правиш совиньон, то сега се намират все по-интересни проявления на обичайно заподозряното грозде. Неговата хрупкава киселинност го прави обичаен избор като аперитив или със свежа храна. Совиньон блан е ароматен сорт, който се произвежда по различни методи в Стария и Новия свят, което му дава разнообразен стил – от минерален и сдържан до силно изразени тропически проявления. Совиньонът на Casa Rojo е чудна компания за разни морски специалитети и затова на етикета е изобразен апетитен омар. Колкото до името – gabacho е сленг за чужденец от Франция, откъдето и идва произходът на совиньон блан. В началото всички са казвали на избата, че е грешка да се захващат с този сорт в Испания,
Сламеножълт цвят, чист и прозрачен. Носът е експлозия от аромати, с голяма интензивност, тропически аромати на манго и ананас, придружени от фини нотки на цитрусови плодове и зеленчукови аромати, характерни за сорта (зелена чушка например). На небце се усеща широко, свежо, с интензивна киселинност.
Един от най-висококачествените сортове бяло грозде в Испания, расте почти изцяло в района Руеда, където е пренесен още през XI век от Северна Африка. Да не се бърка с Verdelho, португалско грозде, използвано предимно в Мадейра. Обикновено доминираните от вердехо вина са свежи с меки, кремообразни, орехови нюанси и често придружени от нотки на мед.
„Дебелакът от цирка“ държи специално място в сърцето на екипа на Casa Rojo – това е първият им бял винен проект. Сламеножълт цвят, със зеленикави нюанси, чист, ярък и прозрачен. На нос виното е елегантно, с голям интензитет, появяващи се в началото балсамови и сортови аромати като копър/фенел, сено, окосена трева и анасон, които преминават към нотки на цитруси и бели плодове.
Освен че от него се произвеждат червени сортови вина, той е важен компонент в известния купаж GSM – гренаш, сира и мурведър. Сортът се използва и за направата на подсилени вина от стила на Порто, както и розета. Сортът е труден за отглеждане, като цяло обича топъл климат, малко разстояние между листата и плодовете и достатъчно вода за напояване.
Haru означава пролет на японски, а връзката на Хосе Луис Гомес и Лаура Муньос започва тъкмо след запознанството им в Страната на изгряващото слънце и тя е особено важна за тях. Ярък блед цвят на сьомга. Mодерно розе, направено от двата сорта, които Casa Rojo възприема като най-добре адаптирани към долината Ла Раджа (за розе) заради страхотната си способност да се развиват в такъв взискателен климат, без да губят своята свежест и типичност. Преобладават цитрусови аромати, най-вече грейпфрут, но се долавят и флорални, и пикантни нотки като резене/фенел. Вкусът е обемен, продължителен и устойчив, с цитрусова свежест. Просто чудесен избор за хубавата haru навън.
Гренаш (гарнача) е сладко грозде с тънка ципа, което резултира във вино с високо съдържание на алкохол и плътно тяло, но светло на цвят и с ниски танини. Често се използва в блендове и реагира добре на стареене с дъб. Enemigo mio буквално означава „мой враг“, него виждаш и на супер грабващия вниманието етикет – диво прасе.
Красив черешово червен цвят. Ароматите носят интензивни нотки на диви червени плодове и сладък корен. На заден план се усещат много леки нюанси на обгорено дърво – елегантни, фини, винаги съпътстващи плода, който си остава и главният герой. Свежи оттенъци на диви билки и подправки. На вкус е меко, копринено гладко вино, с дълъг финал и изненадваща киселинност, приятни и балансирани танини. Супер си върви с телешко и по-важното: с агнешко. Същевременно виното е подходящо и с богати веган ястия.
Най-доброто червено вино в Испания, станало известно от Риоха, където вината се класифицират (отчасти) според това колко време отлежават в дъб. Добре направеното темпранийо е с потенциал за отлежаване над 20 години и развива вкусове на зрели ягоди, есенни, печени горски плодове със сладки подправки. Абревиатурата означава „клон 98“ – в чест на най-добрия темпранийо клон, успял да се пребори със специфичните условия на регион Рибера дел Дуеро, изобразен чрез шимпанзето бунтовник на остроумния етикет. Интензивен рубинен цвят с лилави нюанси. Носът показва с интензивност целия потенциал на сорта, с аромати на черна слива, къпина и интересни реминисценции на фини билки и карамфил. Вкусът е свеж, добре структуриран и вибриращ, с леки танини и среден, балансиран финал.