Всяка глътка вино те пренася в царство на копринена елегантност, докато деликатната щедрост на морето гали небцето. Независимо дали става дума за хрупкавата минерална целувка на охладен Совиньон блан или маслената прегръдка на Шардоне, перфектното вино издига всяка сочна хапка от пресни морски дарове до съвсем нови нива, така както никоя друга напитка на света. Но какво прави виното и морските дарове толкова перфектна комбинация и как можеш да овладееш изкуството на това идилично дуо?
Деликатните и нюансирани вкусове на морските дарове са красиво подчертани от хрупкавата киселинност, плодовостта и ароматната сложност на добре подбраните бутилки и ние ти гарантираме, че правилното вино има способността да превръща обикновеното морско ястие в гастрономически шедьовър. С ето тези 5 бутилки, които можеш да откриеш в България, те отвеждаме до хармоничния свят на съчетаването на вино с морска храна, който да преоткриеш в най-романтичния летен месец, по който копнежът никога не свършва – август.
Има причина сортът Совиньон блан да е сред най-търсените и успешни комбинации на вино с творенията на морето. Заради своята хрупкава киселинност и ярки аромати той е сред вечните любовници на океана. Cono Sur е чилийска изба, за която сме ти разказвали и преди, а сега обръщаме внимание на техния изключителен Совиньон, който със своя богат нос на лайм, грейпфрут и зелена ябълка, допълнен от фини нотки на билки и свеж минерален завършек, е повече от добра компания на блюда като севиче, стриди и суши. Високата киселинност, цитрусови нотки и минералност на виното работят заедно, за да подсилят деликатните и свежи вкусове на суровите морски деликатеси.
Купаж от три френски сорта – Марсан, Русан и Вионие, от собствени насаждения на Bessa Valley, Enira White е брилянтен бленд, който отразява специфичния тероар на Тракийската долина. На нос улавяме букет от ароматни цветя, цитрусови плодове и фини нотки на зелена ябълка и круша. Тялото е обло и меко, финалът е освежаващ и небцето остава задълго в плен. Стегнатата киселинност на Enira White отлично балансира богатството на ястия с омар или кремообразна паста
с морски дарове, освежавайки непрестанно небцето. Купажът също така допълва естествената сладост на мидите и деликатните вкусове на различните видове бяла риба.
Букет от свежи ягоди, малини и фини флорални нотки, целите обвити в свежест и дълъг сочен послевкус. Розето на Zaara Estate е абсолютно неустоимо и особено подходящо за съчетаване с широк спектър от ястия с морски дарове. Независимо дали блюдото, с което съчетаваш това розе е сурово, гриловано, приготвено на пара или скара, виното е идеално допълнение към комплексните вкусове и текстури на различните опции с морски храна. Опитай го например с тартар от риба тон и авокадо, пикантни скариди или с пищна морска паеля. Каквото и да избереш – свежите, плодови нюанси на розето ще подсилят естествените сладко-солени вкусове на морските дарове и съвсем заслужено ще те влюбят в българското розе.
Ризлинг, който пленява с примамливия си букет от зрели праскови, зелени ябълки и флорални нотки, подчертани от деликатна минералност. Тук говорим за същински хармоничен баланс на сладост и киселинност, който превръща „краля на белите вина“ в изключителен партньор за богата гама от ястия с морски дарове. Опитай го със запечени скалопи или грилован омар, а пък с пикантна тайландска кокосова супа със скариди е просто феноменален разкош – aроматната комплексност нa Ризлинга допълва екзотичните вкусове на супата. От друга страна леката сладост на виното смекчава пикантната топлина, докато киселинността му балансира кремообразния кокосов бульон... магията тук е абсолютна.
Villa Sandi Pinot Grigio delle Venezie DOC е прекрасен пример за класическо италианско винопроизводство, улавящ същността на целунатите от слънцето лозя на Венето. Това Пино гриджо се слави със своя освежаващ характер, белязан от деликатни аромати на зелена ябълка, круша и нотка на цитрусов цвят. Заради лекото тяло и елегантен финал съвсем спокойно можеш да го съчетаеш с разнообразни ястия с морски дарове, като например гриловани калмари, чесново-лимонени скариди или миди в бял винен сос.
От сладката, нежна плът на мидите до деликатната, но богата текстура на риба тон, различните видове морски дарове изискват различни винени профили. Лека, люспеста риба като морски език или треска се съчетава прекрасно с хрупкаво бяло Пино гриджо или Албариньо. По-наситената и мазна риба като сьомга или риба меч си подхожда супер с по-смели вина като Шардоне или дори червено (да, червено!) като Пино ноар.
Различните методи на готвене на морската храна предполагат съответен вид вино. Печени на скара, запечени или опушени морски дарове често изискват вина с малко повече комплексност и дълбочина. Лаврак на скара с масло от лимонови билки заедно с минерално Шабли е например едно от най-съвършените съчетания на света. За ястия с кремообразни сосове богато бяло вино като маслено Шардоне върши чудеса. Много шардонета отлежават в дъб, което им придава фини нотки на ванилия и подправки. Тези вкусове особено много си вървят с печени на скара морски дарове.
Най-добрата част от съчетаването на вино с морски дарове е приключението. Не се страхувай да експериментираш с различни комбинации, за да откриеш личните си фаворити. Опитай пикантно ястие със скариди с полусух Ризлинг
или пищна супа буябес с розе. Възможностите са безкрайни и всяко съчетание може да те извиси до небесата на гастрономическия рай.