In Rose We Trust: Обаянието на Южна Франция

 

Пролетта в Прованс не идва с фанфари –

тя се разлива плавно в топлия въздух, напоен с уха­ния на лавандула, розмарин и гальовните лъчи на средизем­номорското слънце. Тъкмо това усещане носи и Clos de Caille (Кло дьо Кай), семейна винарна в сърцето на Южна Франция, която превръща розето в истин­ско изкуство.

Виното в Прованс е част от културата, от начина на живот на обитателите му. Тук розето се пие не само през лятото, а целогодишно, като перфектен акомпанимент на средиземно­ морската кухня. Леки, свежи и ефирни, провансалските розета са създадени за споделени мо­менти, за аперитиви на морския бряг и дълги обеди на слънчеви тераси. Провансалското розе е известно със своя блед, почти луково­розов цвят – знак за висококачествено производство, при което ципите на гроздето контактуват със сока съвсем кратко време. Най-­често среща­ ните сортове, които участват в купажите, са гренаш, сензо, сира, мурведър, които придават на вината цитрусови, плодови и флорални нотки с освежаваща киселинност.

Разположена върху 170 хектара в AOP Côtes de Provence, избата Clos de Caille е прекрасен пример за тероара на най­-стария френски винен регион,

възхваляван (съв­сем заслужено) от любители и професионалисти. През вековете тази земя е била благословена с идеални условия за създаване на изключителни вина благодаре­ние на богатите глинесто­варо­викови почви и благоприятния средиземноморски климат.

Ло­зята са собственост на семейство Мариоти, които с всеотдайност и ежедневни грижи разкриват щедростта на този уникален тероар във всяка бутилка. От­глеждат разнообразие от сортове, сред които гренаш, сензо, сира, каринян, рол, каберне совиньон и мурведър. За да постигнат опти­мална ароматна концентрация, добивът от всяка лоза е умишле­но ограничен, което допринася за изразителния характер на вината. 

Розетата на Clos de Caille въплъ­щават всичко, което обичаме в провансалския стил –

деликатен цвят, фини аромати и баланси­ ран вкус. Ето такова е и The One, изключително елегантен прочит на региона, съчетаващ традиция с модерен почерк, сдържаност с характер.

В ЧАШАТА:

The One впе­чатлява с бледорозов цвят с нюанси на сьомга, характерен за най­-добрите провансалски вина. Ароматният му профил е ефирен и сложен, с нотки на диви ягоди, бяла праскова и нежни флорални нюанси, сред които доминират цъфнала роза и божур. Финалът е минерален и освежаващ, с лека цитрусова пикантност, която го прави перфектно за аперитив или за комбинация с храна.

3 идеални съчетания с The One: 

Тартар от сьомга с авокадо 

Свежестта на розето перфектно подчертава маслената текстура на рибата и меките зелени нотки на авокадото.

Плато с прошуто и пъпеш

Класическа комбинация от сладост и соленост, която се хармонизира с плодовия профил на виното.

Салата с козе сирене и мед

Мекотата на сиренето и сладките нотки на меда балансират киселинността на розето, създавайки едно леко и красиво усещане за финия баланс на живота!

Имате ли навършени 18 години?

Не Да

Недостъпно съдържание. Необходимо е да имате навършени 18 години.