От слънчевите хълмове на Тоскана до прохладните долини на Пиемонт италианското вино е непреходен символ на изкуството да живееш добре. Всяка бутилка носи в себе си историята на древни традиции, предавани през поколенията, както и аромата на земята, на която е отглеждано гроздето. Италианското вино очарова с безкрайното си разнообразие – от елегантните и свежи бели вина до мощните и плътни червени – всяко от тях е отражение на уникалния тероар, откъдето произлиза. Страната е благословена с богатство от микроклимати, които позволяват на винопроизводителите да създават вина с дълбочина и характер, които остават дълго върху небцето и в спомените ни... Италианците знаят, че то е много повече от напитка – то е мост между миналото и бъдещето, между хората и техните истории. Съчетание на страст и внимание към детайла, на традиция и иновация, на любов към земята и към виното като начин на живот – ето така звучи идеалната формула на италианското вино, в което ние си оставаме завинаги влюбени.
Отвеждаме те право в сърцето на Фриули – Венеция Джулия, където основаната през 1975 година изба Borgo Conventi съчетава древни традиции с модерни технологии, за да създава вина, които разказват историята на региона. Лозята се намират на отлично място между Адриатическо море и Алпите, където специфичният климат и почви придават на бутилките неповторим характер. Тук се произвеждат някои от най-емблематичните вина на региона като Пино Гриджо и Фриулано от белите, както и Рефоско и Скиопетино от червените.
Климатът и почвата във Фриули създават условия за изключителни бели вина и ето това Пино Гриджо е пивкото доказателство, пленяващо със свежест и елегантност. Леките плодови аромати и деликатната минералност го правят лесно за разбиране и обичане дори за тези, които тепърва навлизат в света на виното. Всяка глътка разкрива чистотата на италианската винена традиция, а и можеш да го съчетаеш със супер много вкусни ястия като разни видове паста с по-леки и кремообразни сосове и пармезан. Колкото повече пармезан, толкова по-добре!
Фриулано е типичен сорт грозде за региона Фриули – Венеция Джулия, символ на винената култура там и гордостта на местните винари. Известно още като „Токай Фриулано“ в миналото, то е леко, свежо и елегантно, но в същото време има характер и дълбочина. Фриуланото на Borgo Conventi разказва историята на региона с всяка глътка и се отличава с богат и копринен вкус, с нотки на бадем, свежи плодове и деликатни цветни аромати, които създават онзи la dolce vita момент, в който всичко около теб е в хармония и толкова красиво.
Сортът Рефоско дал Педунколо е особено ценен заради своята уникалност и способността да отразява тероара на региона, откъдето произхожда. Това вино е идеално за тези, които искат да открият нещо автентично и дълбоко свързано с традициите на италианското винопроизводство. Известно е със своя наситен рубинен цвят и отличителни аромати на тъмни плодове като череша и къпина, съчетани с пикантни нотки на подправки и леко тревист нюанс. Borgo Conventi успява да създаде Рефоско, което е едновременно мощно и елегантно, с добре структурирано тяло и приятна киселинност,
От тихите италиански вина завиваме към пенливия разкош на изба Villa Sandi, величествено старинно (1622 година!) имение във Венето, обградено от безкрайни лозя, които раждат някои от най-изисканите италиански вина наоколо. Избата е сред наградените за „Най-добра винарна за 2023 година“ (World‘s Best Vineyards) и е дълговековен символ на качество и традиция, където всяка бутилка носи духа на региона и майсторството на поколения винари. Villa Sandi е известна най-вече с безупречното си просеко и именно тя го популяризира извън Италия през 80-те години на миналия век.
Истинско олицетворение на италианската свежест и елегантност, това просеко от Тревизо носи усещане за фини и живи мехурчета, танцуващи в чашата, а ароматите на зелена ябълка, круша и цветни нотки остават за дълго след последната глътка. С Il Fresco можеш да празнуваш каквото си поискаш или пък да му се наслаждаваш просто ей така, когато искаш да добавиш малко блясък и удоволствие към обикновения ден или вечер. Това просеко е идеалният избор, ако си любител на класическото италианско пенливо вино, което съчетава традиция, стил и лекота.
Едва ли съществува тревога, която да не може да се потуши с чаша хубаво пенливо розе... за нас това е най-смисленият еквивалент на гледането на света през розови очила. Пенливото розе на Villa Sandi се прави от внимателно селектирани Шардоне, Глера и Пино Ноар гроздове, а резултатът е изключително свежо вино в чашата с деликатен и плодов нос, с нотки на диви ягоди, касис и малина, придружен от жасминови цветя. Вкусът е елегантен и кадифен с нюанси на къпини и касис, а финалът – дълготраен и предизвикващ блажени усмивки.
В Италия виреят над 350 официални сорта грозде, повече от всяка друга страна в света. Това невероятно разнообразие означава, че винаги има нещо ново за откриване и дегустиране. Дом на една от най-популярните и романтични туристически дестинации в Италия (Венеция), Венето е също считан за най-големия регион за производство на вино в страната. Най-скъпите лозови парцели в Италия се намират именно във Венето в долината Картице – малка хълмиста площ, обхващаща само 106 хектара, разположена в сърцето на региона Валдобиадене, където се произвежда най-висококачественото и рядко срещано просеко. Историята на италианското винопроизводство датира от над 4000 години, като етруските и древните гърци са играли значителна роля в отглеждането на лозя много преди римляните да популяризират виното в цяла Европа. Всичките 20 винени региона на Италия имат автохтонно грозде, всяко със собствена завладяваща история – понякога дори легенда или мит – за това как се е появило там.